loading...

مشاوره سرمايه گذاري

سپينود شرق از ايده تا اجرا

بازدید : 230
سه شنبه 16 ارديبهشت 1399 زمان : 11:18

طرح توجيهي، مهمترين قدم در اجراي يك پروژه است، زيرا پايه اي براي هر اقدام ديگري از قبيل طراحي، توسعه و مديريت پروژه، محسوب مي شود. هر گونه خطا و اشتباه در اين مرحله، مي تواند موفقيت پروژه را به خطر بياندازد و موجب شكست آن شود. يك طرح توجيهي، فقط به اين سوال پاسخ نمي دهد كه آيا اين پروژه امكان پذير است؟ بلكه به شناسايي دقيق بازار هدف، موقعيت در بازار، طراحي و ساير ويژگي هاي لازم براي دستيابي به حداكثر موفقيت در اجراي پروژه مي پردازد.


منطقه يا ناحيه بازار
گام نخست در تهيه طرح توجيهي، تعريف و بررسي منطقه بازار براي ارزيابي رقابت مستقيم و غير مستقيم و تعيين ويژگي هاي جمعيت شناختي ساكنان و گردشگران است كه شامل اقدامات ذيل مي شود:
• تعريف يك منطقه بازار واحد به جاي تعريف منطقه بازار اوليه و ثانويه
• تعريف مناطق بازار بر اساس بازار منطقه اي، فاصله مسافت ساكنان با پروژه مورد نظر، مانند 5 تا 10 مايل، به جاي تعريف منطقه بر اساس مدت زمان رانندگي تا رسيدن به پروژه و ساير موارد. به عنوان مثال، ساكناني كه دورتر از يك پروژه زندگي مي كنند، ميزان نفوذ در بازار آنان كمتر است زيرا ترجيح مي دهند كه از كسب و كارهايي كه به مكان زندگي آنان نزديك تر است، استفاده كنند.
تعريف مناطق بازار، هم علم است و هم هنر و نياز به سالها تجربه و دانش دارد. اگر مناطق بازار به درستي تعريف نشده باشند، تمامي تحليل ها و تصميمات آتي در پروژه نيز اشتباه خواهند بود.


نفوذ در بازار
در فرآيند تعيين نرخ نفوذ، بايد دقيقا همان جايي كه ساكنين (يا ادارات و هتل ها) در منطقه بازار قرار دارند، بررسي شود. اين كار با استفاده از نقشه هاي تراكمي نقطه اي انجام مي شود. اگر اكثريت ساكنان در نزديكي محدوده بازار اوليه و مكان پروژه قرار داشته باشند، نرخ نفوذ در بازار افزايش مي يابد. اين موضوع، يكي از مسائلي است كه قبل از انتخاب مكان پروژه بايد مورد ارزيابي قرار بگيرد. به عنوان مثال، نرخ نفوذ در بازار در منطقه اصلي يا اوليه بازار، بيشتر از منطقه ثانويه است.


موقعيت مكاني پروژه
تهيه طرح توجيهي، بدون تجزيه و تحليل موقعيت مكاني پروژه، امكان پذير نيست. اين تجزيه و تحليل بر اندازه بازار و ميزان نفوذ در بازار تأثير مي گذارد. ويژگي هايي موقعيت مكاني كه بايد مورد بررسي قرار بگيرند، عبارتند از: قابليت ديده شدن كسب و كار توسط مردم (ميدان ديد)، سهولت دسترسي و كسب و كارهاي مجاور.
عوامل جمعيت شناختي، اجتماعي، اقتصادي و سبك زندگي
ويژگي هاي جمعيت شناختي، اجتماعي، اقتصادي و سبك زندگي ساكنان و گردشگران بايد تحليل شود. به عنوان مثال، محدوده سني، تحصيلات، ميزان درآمد خانوار، از جمله عواملي هستند كه بايد مورد ارزيابي قرار بگيرند. به عنوان مثال اين تجزيه و تحليل به شما كمك مي كند تا بدانيد كه چه رده سني از افراد را و با چه ميزان درآمدي را بايد هدف خود قرار دهيد.
بدون داشتن درك واضح و روشن از مشترياني كه مي خواهيد آنها را جذب كنيد، نمي توانيد يك برند را مطابق با سليقه، نيازها و ارزشهاي آنها ايجاد كنيد. در بازار رقابتي امروز، مطابقت برند با احساس و عقايد مشتري، يك امر ضروري براي موفقيت است.
همچنين از اين تجزيه و تحليل مي توان براي تقسيم بندي كاركنان در منطقه و انتخاب بهترين نيروي كار نيز استفاده كرد.
بررسي داده هاي حاصل از تجزيه و تحليل (استخراج مفاهيم)
استخراج مفاهيم از تحليل مذكور، بايد به درستي انجام شود، زيرا در غير اينصورت، ممكن است منجر به ايجاد يك كسب و كاري شود كه مغاير و ناسازگار با پتانسيل بازار باشد.
استخراج مفاهيم و نتيجه گيري، صرفا به معناي نگاه كردن به آمار جمعيت شناختي و انتخاب بزرگترين بخش نيست. بلكه نياز به بررسي نرخ مشاركت افراد و تمايل آنها به هزينه كردن دارد. به عنوان مثال، افراد با درآمد بالا تمايل بيشتري به استفاده از خدمات و محصولات دارند.
شايان ذكر است كه ارزش ها و سليقه هاي افراد مدام در حال تغيير و تكامل هست. همه اين پارامترها بايد در تعريف بازار، استخراج مفاهيم، طراحي برند و اجراي پروژه مورد توجه قرار گيرند.


اندازه مناسب
مكان كسب و كار بايد داراي اندازه مناسب باشد و اين امر بستگي به نوع فعاليت كسب و كار دارد. به عنوان مثال ممكن است روزهاي شنبه، اوج فعاليت كسب و كار و يا حضور مشتريان يا ارباب رجوع در محل باشد. بنابراين با توجه به تعداد ارباب رجوع يا مشتريان، بايد اندازه مناسبي را براي مكان كسب و كار طراحي كرد. اندازه نامناسب يا خيلي كوچك، مانع توسعه كسب و كار مي شود و ممكن است فرد محل را براي رفتن به كسب و كار رقبا ترك نمايد. همچنين به عنوان مثال، تجهيزاتي مانند صندلي براي نشستن، پاركينگ يا دستگاه هاي خنك كننده كه مورد استفاده مشتريان يا ارباب رجوع هست نيز بايد به اندازه كافي در محل كار وجود داشته باشد.
طرح اوليه يا مقدماتي
در اين مرحله، بايد طرح اوليه يا شماتيك (floor plan) تهيه شود. تهيه طرح اوليه يكي از عناصر ضروري براي ارزيابي دقيق هزينه ساخت و ساز و تهيه تجهيزات است. بدون طرح اوليه نمي توان مناسب بودن همه ابعاد پروژه را تشخيص داد. طرح اوليه بايد منعكس كننده الزاماتي از قبيل فضاي سبز، عقب نشيني، پايداري در برابر بدي آب و هوا، دسترسي به آتش نشاني و غيره باشد.
برآورد هزينه ساخت و ساز
برآورد هزينه ساخت و ساز بايد توسط يك پيمانكار عمومي با تجربه در حوزه مورد نظر انجام شود. فقط يك پيمانكار با تجربه و كساني كه از نيازهاي محلي آن منطقه از شهر آگاهي دارند، مي توانند يك تخمين واقعي از هزينه ساخت و ساز ارائه دهند. هزينه ساخت و ساز مي تواند بسته به اندازه پروژه، نوع ساخت و ساز و منطقه شهري، متفاوت باشد.


برآورد ساير هزينه ها
ساير هزينه هاي كه بايد برآورد شوند عبارتند از: سيستم هاي كارت اعتباري و POS، نرم افزار هاي مورد نياز، سيستم هاي امنيتي، مجوزها، ماليات، حمل و نقل و انبار، هزينه هاي مالي و حسابداري، طراحي، مشاوره، هزينه هاي حقوقي، بازاريابي و توسعه وبسايت و هزينه هاي عملياتي. اين برآورد نيز بايد توسط يك فرد با تجربه انجام شود.
پس از برآورد هزينه
اگر هزينه پروژه بيشتر از بودجه باشد، مي توان:
• از سرمايه گذاران و بانكداران، سرمايه يا وام اخذ نمود
• به اجراي پروژه خاتمه داد
• يا تركيبي از هر دو مورد بالا


تطابق بودجه و تجهيزات با گروه هاي هدف
بودجه اي كه براي ساخت و ساز و فراهم كردن تجهيزات در يك پروژه در نظر گرفته مي شود بايد واقع بينانه و متناسب با ويژگي هاي اجتماعي، اقتصادي و سبك زندگي گروه هاي هدف باشد. انتظارات هر گروه هدف، از تجهيزات پروژه، متفاوت است. بنابراين براي جذب هر گروه هدف، بايد تجهيزات متناسب با آنها و به تبع بودجه واقع بينانه اي در نظر گرفت.


هزينه ها و درآمد سرانه
پيش بيني هاي مالي حرفه اي نمي توانند به طور مستقيم ميزان درآمد را تخمين بزنند. براي تخمين درآمد، يك فرايند گام به گام بايد انجام شود. عواملي كه در تخمين درآمد سرانه بايد مورد ارزيابي قرار بگيرند عبارتند از: بازار هدف، عملكرد پروژه هاي مشابه، ويژگي هاي جمعيت شناختي، اقتصادي، اجتماعي و سبك زندگي، ميزان تجاري بودن منطقه پروژه در مقايسه با ساير پروژه هاي مشابه، موقعيت رقابتي و مكان آن در منطقه بازار، قيمت ارائه محصولات و خدمات، عوامل مربوط به آب و هوا و فاكتورهاي فصلي و غيره. همچنين از آنجايي كه هزينه كالاهاي فروخته شده (COGS) يا خدمات ارائه شده براي هر گروه از مشتريان متفاوت خواهد بود، بايد هزينه هاي سرانه براي هر گروه در پيش بيني ها به صورت جداگانه محاسبه شود.
تهيه صورت هاي مالي پيش بيني شده / پيش بيني هاي مالي Pro Forma
علاوه بر درآمد، آيتم هاي ديگري نيز بايد در پيش بيني هاي مالي مورد ارزيابي قرار بگيرند، شامل هزينه كالاهاي فروخته شده، هزينه هاي نيروي كار، خدمات پس از فروش و ساير هزينه هاي عملياتي و هزينه هاي جايگزيني تجهيزات فرسوده.
همچنين درآمد قبل از سود، ماليات، استهلاك، نقدينگي لازم براي پرداخت بدهي ها و مسائلي مانند بازگشت سرمايه و نسبت پوشش بدهي نيز بايد مورد توجه قرار بگيرند.


طرح توجيهي پايه اي براي موفقيت يك پروژه است. هر گونه اشتباه و يا ناديده گرفتن هر بخش از طرح توجيهي، مي تواند به طور جدي پروژه را با شكست مواجه نمايد.


تهيه شده درگروه توليد محتواي سپينود شرق

برچسب ها طرح توجيهي ,
بازدید : 205
سه شنبه 16 ارديبهشت 1399 زمان : 11:18

استفاده از يك نمونه مطالعه امكان سنجي (نمونه طرح توجيهي) به تسريع فرايند انجام مطالعه امكان سنجي جديد كمك مي كند و يك روش معمول در دنياي تجاري امروز محسوب مي شود و دليل آن، اين است كه اين نوع سند داراي طيف گسترده اي از موارد و آيتم هايي است كه بايد مورد بررسي قرار گيرند.
يكي از مواردي كه از مطالعات امكان سنجي قبلي قابل استفاده است، مخاطبان هدف، ترجيحات و علايق و قيمت هاي مد نظر آنهاست. اين يك نقطه شروع خوب براي مدير پروژه است كه بتواند به راحتي طرح توجيهي خود را آغاز نمايد.
به همين دليل انجام طرح امكان سنجي همراه با يك نمونه طرح توجيهي كه در گذشته انجام شده است، موجب افزايش سرعت و پيشرفت كار مطالعه، بدون آسيب رساندن به يكپارچگي گزارش مي شود. سرعت بخش مهمي از دنياي كسب و كار امروز در بازار جهاني است و مي توان با افزايش سرعت از تمامي رقبا پيشي گرفت.
ديگر اطلاعات مفيدي كه مي توان از يك نمونه طرح توجيهي به دست آورد، بازارهاي جايگزيني است كه مي توانند سودآور باشند. هيچ دليلي وجود ندارد كه كارهايي را انجام دهيد كه قبلا انجام شده اند و با استفاده از نمونه اي از يك كار موفق كه در گذشته انجام شده، مي توانيد زمان انجام مطالعه تان و تهيه طرح توجيهي را به حداقل برسانيد.
استفاده از نمونه گزارش امكان سنجي، كارآمدترين راه براي تهيه طرح توجيهي است. بنابراين تهيه پيش نويس براي تمامي وظايف مربوط به پروژه، الزامي نيست. بنابراين طرح سريعتر آماده مي شود و سريع تر مي توان آن را ارائه داد و كسب و كار را راه اندازي كرد و درآمد كسب نمود.


نمونه مطالعه طرح توجيهي
با داشتن يك نمونه مطالعه امكان سنجي، يك مدير مي تواند ببيند كه ايده مخاطبان هدف پس از گذشت زمان، چه تغييري كرده است و اكنون چه چيزي براي آنها مفيد است. اين تنها هدف اين نوع فرمت است. تعيين مي كند كه چه كسي حاضر به پرداخت براي محصول است تا شركت بتواند جريان درآمدش را با توجه به نيازهاي مشتريان، در بازار گسترش دهد.
در بسياري از موارد، نمي توان يك مطالعه امكان سنجي نمونه پيدا كرد كه دقيقا همان چيزي كه شما به آن نياز داريد، باشد اما در اغلب موارد، نمونه ها مي توانند در بسياري از مقوله هاي ضروري در انجام مطالعات امكان سنجي به شما كمك كنند و نزديك به آن چيزي باشند كه مي خواهيد.
چگونگه يك نمونه طرح توجيهي مي تواند براي يك مدير مناسب باشد؟ اين بستگي به ايده هاي مدير و مسيري دارد كه مي خواهد آن را دنبال نمايد تا به منافع مدنظرش دست يابد. مثلا مي تواند راه حل هاي جايگزين براي يك مشكل تجاري باشد كه شركت شما با آن مواجه شده است و پيش از اين توسط شركت شما مورد بررسي قرار نگرفته است يا نوعي محصول باشد كه قبلا پيشنهاد داده نشده است.
در ميان اكثر فرمت هاي طرح توجيهي، معمولا چندين نوع نمونه مطالعه امكان سنجي وجود دارد. با استفاده از اين فرمت ها به عنوان يك منبع، مدير پروژه مي تواند يك رويكرد جديد در پيش بگيرد و مواردي كه قبلا ناديده گرفته شده است را در گزارش خود ذكر نمايد.
استفاده از نمونه يك مطالعه امكان سنجي، هر گونه خطرات و مسائل احتمالي را كه مي تواند با رويكرد جديد يا مخاطبان هدف شما مرتبط باشد را نشان مي دهد. به اين ترتيب، گزارش شما يك سند كامل از خوب و بد خواهد بود كه ممكن است پس از راه اندازي پروژه در آينده رخ دهد.
نمونه طرح توجيهي يك نقطه شروع خوب براي هر مدير است كه در هنگام شروع مطالعه خود مي تواند از آن استفاده نمايد. با آگاهي داشتن از گذشته، ديگر همان مسير قبلي را طي نخواهيم كرد. بنابراين مي توان ايده ها و راه حل هاي جديد را كشف و بررسي نمود.

يادگيري از يك نمونه مطالعه امكان سنجي
چيزهاي زيادي وجود دارند كه مي توانيد از نمونه طرح توجيهي ياد بگيريد. مثلا از داده هاي مربوط به انتخاب كشورها و مناطق مختلف در پروژه قبلي تان، مي توانيد براي پروژه فعلي خود استفاده كنيد. همچنين روش بازاريابي مخاطبان هدف آن مي تواند دوباره مورد استفاده قرار گيرد.
هنگامي كه به دنبال نمونه مناسب از طرح توجيهي براي گرفتن اطلاعات لازم هستيد، متوجه مي شويد كه شباهت هاي بسياري ميان كسب و كار شما و ساير كسب و كارها وجود دارد. شما بايد منطقه اي از كشور يا جهان كه مايل به عرضه محصولات جديد خود در آن هستيد را نيز مورد توجه قرار دهيد. در بسياري از موارد، قبل از اينكه شما شروع به مطالعه كنيد، اطلاعاتي را كه لازم داريد، به صورت تصادفي به دست خواهيد آورد.
در مطالعه امكان سنجي يك پروژه موفق، اطلاعاتي وجود دارد كه قطعا به موفقيت پروژه كمك كرده است. اين مي تواند رنگ، اندازه و يا نوع بسته بندي محصول باشد. هر منطقه اي از جهان داراي ويژگي هاي مخصوص به خود است و برخي از ويژگي ها براي مردم آن جذاب است. چيزي كه شما بايد بدان دقت كنيد، اين است كه آنچه در برخي مناطق قابل قبول است، در ساير مناطق قابل قبول نيست.
هنگامي كه به يك مطالعه امكان سنجي در منطقه خاور دور نگاه مي كنيد، متوجه خواهيد شد كه هم مردان و هم زنان محصولاتي با رنگ هاي گرم و حتي صورتي خريداري مي كنند، اما در آمريكا براي مردان، رنگ هاي مردانه و براي زنان، رنگ هاي زنانه مخصوص و جدا وجود دارد. بنابراين ظاهر محصول بستگي به فرهنگ جامعه دارد.
قيمتي كه براي يك محصول مي تواند پرداخت شود نيز در هر منطقه متفاوت است. مكان هاي زيادي وجود دارد كه يك محصول در آنجا بسيار مفيد است، اما قيمت آن براي مردم آنجا بسيار گران است. بنابراين سطح درآمد مخاطبان هدف نيز بايد از مطالعات امكان سنجي قبلي استخراج شود تا تعداد مشتريان كاهش نيابند.
استفاده از نمونه طرح توجيهي، يك راه عالي براي شروع سرمايه گذاري در كسب و كار فعلي شما است. فقط به ياد داشته باشيد كه دوره زماني، علايق و الگوهاي هزينه در هر منطقه از جهان متفاوت است.


تهيه شده در موسسه مطالعات راهبردي سپينود شرق
كليه حقوق اين وبسايت متعلق به موسسه سپينود شرق مي باشد. انتشار مطالب فقط با ذكر منبع بلامانع است.

بازدید : 297
سه شنبه 16 ارديبهشت 1399 زمان : 11:18

معرفي محصول طرح توجيهي

محصول توليدي پس از اجراي طرح، توليد خوراك آماده آبزيان مي باشد. كد آيسيك (ISIC) مرتبط با محصول طرح در سامانه خدمات و اطلاعات وزارت صنعت، معدن و تجارت با نام خوراك آماده آبزيان پرورشي ذكر شده در گروه ساخت ساخت محصولات غذايي و انواع آشاميدني ها با كد 1533 و زير گروه ساخت غذاي آماده حيوانات قرار مي گيرد و واحد سنجش آن تن مي باشد.

خلاصه طرح خوراك آبزيان


معرفي كاربردهاي محصول طرح توجيهي

محصول توليدي در تغذيه انواع ماهيان گرمآبي و سردآبي، ميگو و تمام آبزيان پرورشي مصرف مي شود. امروزه با صنعتي شدن پرورش انواع دام، طيور و آبزيان و مطالعه بر روي ويژگي هاي ژنتيكي،نقطه نظرات روشن تري از نيازهاي تغذيه اي رشد و توليد كيفي تر محصولات خام دامي حاصل شده است.حجم عظيم مواد مغذي مصرفي تا حدود دو برابر در خوراكي هاي طيور، آبزيان و شش برابر در خوراك هاي دام چه به لحاظ جايگاه هاي اقتصادي، كيفيت منابع پروتئيني حاصل و سلامت و امنيت بهداشت عمومي نقش بسيار مهمي براي اينگونه محصولات در توليد غذا ايفا مي كند.

تاريخچه توليد خورك آبزيان در ايران

تغذيه آبزيان در شيلات در سال 1370 شكل گرفت اغلب مزارع سرد آبي در مزرعه از ضايعات كشتارگاهي استفاده مي كردند و خوراك هاي آغازين قزل الا را نيز شيلات براي بخش خصوصي از كشورهاي دانمارك و المان وارد مي كرد كپور ماهيان نيز به روش سنتي در مزارع غذادهي مي شد كارشناسانن شيلات اعتقاد داشتند كه براي توسعه آبزي پروري در كشور بايستي نهاده هاي تاثيرگذار (چرا كه بيش از 50 درصد هزينه هاي تمام شده توليد آبزيان را غذا اختصاص مي دهد) بايستي در داخل توليد و صنايع مرتبط آن نيز بومي شود بنابراين در همان سال نخستين قرارداد توليد خوراك آبزيان با يكي از كارخانجات داخل كشور با ظرفيت 100 تن در سال منعقد شد و با راهنمايي هاي شيلات و آموزش لازم نخستين خوراك داخلي بر اساس فرمول هاي ارائه شده از شيلات در كارخانه چينه متعلق به سازمان اقتصادي بنياد مستضعفان توليد شد.

در ابتدا خوراك هاي پرواري قزل آلا و ماهيان كپور توليد و سپس در سال هاي بعد خوراك هاي اغازين در اندازه هاي مختلف اعم از اغازين قزل آلا، كپور، ماهي سفيد در كشور توليد شد كفيت خوراك توليدي با استانداردهاي جهاني فاصله بسيار داشت ضرايب تبديل غذايي كپور 5 به يك و در قزل الا 2.6 به يك بود در سال 1373 براي اولين بار در ايران خوراك ميگو بصورت ازمايشي با ضريب تبديل 3 شروع شد.

مواد اوليه، كمكي و مصرفي در توليد محصول اين طرح توجيهي

مواد اوليه اين طرح شامل، ذرت، گندم، كنجاله سويا، فول فت سويا، فول فت تخم كتان، سبوس گندم، پودر ماهي، پودر گوشت طيور، پودر گوشت دامي، پودر خون دامي، گلوتن گندم، گلوتن ذرت، كنجاله تخميري غلات، مكمل ويتامينه، مكمل معدني، نمك، جوش شيرين، كربنات كلسيم، مونوكلسيم فسفات، دي كلسيم فسفات مي‌باشد.

دياگرام فرايند توليد

خلاصه طرح خوراك آبزيان

بازار هدف طرح توجيهي

بازار هدف طرح در ابتدا تامين نياز داخل در بخش و سپس در صورت توليد مازاد مصرف داخل به كشور عراق، آذربايجان، تاجيكستان، لبنان، امارات متحده عربي و ساير صادر خواهدشد.

خلاصه بررسي مالي طرح توجيهي

خلاصه طرح خوراك آبزيان


ضرورت اجراي پروژه

در سال هاي اخير گوشت ماهي به عنوان يك نوع گوشت سفيد بسيار مورد توجه قرار گرفته است ارزش غذائي بالاي آن به خاطر هضم آسان، درصد پروتئين بيشتر نسبت به برخي گوشت ها، پائين تر بودن ميزان چربي، كلسترول و اوره منجر به افزايش چشم گيري در توليد و مصرف ماهيان سرد آبي و گرم آبي و ميگو شده است در همين راستا تامين غذاي آبزيان پرورشي به عنوان يك اصل اجتناب ناپذير مي نمايد و افزايش كارائي توليد و بهبود آن نيازمند فرمولاسيون علمي و بهبود روشهاي توليد خوراك مي باشد همچنين با توجه به روند رشد جمعيت در جهان بويژه در كشورهاي در حال توسعه، آبزيان همواره به عنوان يكي از منابع مهم تامين پروتئين حيواني در تغذيه انسان جايگاه مهمي دارند. اين شركت قصد دارد با استفاده از مواد اوليه مرغوب تحت آزمايشات خاص كنترل كيفي در بستر تكنولوژي روز دنيا خوراك آبزيان را توليد نموده و در اختيار صنعت پرورش ماهي و ميگو قرار داد.

دانش فني پروژه

ويژگي غذاي تغذيه اي مناسب براي آبزيان به دليل آهسته خواري و آب محيط زندگي آنها، مانع از كاربرد غذا با شكل فيزيكي آردي است. به همين دليل غذاي مصرفي آبزيان پرورشي مي بايست به اشكال اكسترودپلت يا كرامبل باشد. امروزه تمام جيره هاي غذايي آبزيان به روش پلت يا اكسترود تهيه مي شود كه اشكال مختلفي دارد. اساس كار افزودن بخار آب به مقدار 16 درصد خوراك در درجه حرارت بالاي 90 درجه سانتيگراد بوده و خوراك نهايي به شكل پلت يا گرانول ميباشد. خوراك هاي توليد شده در اين روش دانسيته بالايي دارند و به سرعت در آب فرو ميروند.كاربرد اين روش بيشتر در توليد خوراك ميگو و ماهيان گرم آبي از جمله كپور است. از نكات اساسي در اين روش تهيه و بكار بردن مقادير مناسب افزودني ها يا پيوند دهنده هاي اجزاء مصرف خوراك به يكديگر است تا پلت يا گرانول در داخل آب دوام كافي داشته و استحكام فيزيكي خود را از دست ندهد و همچنين با حفظ اين خصوصيت بافت آن براي خوردن ماهيان، نرم باشد. عموما اين پيوند دهنده ها به مدت 6 تا 8 ساعت بافت فيزيكي خوراك را در آب حفظ ميكنند. هر چه درصد كربوهيدراتهاي (غير از فيبر خام) مصرفي در جيره بالاتر باشد و عمل آوري و پخت و ژلاتينه كردن آن با دقت بيشتري صورت گيرد، ميتوان مقدار افزودني (بويژه افزودني هاي شيميايي) را كاهش داد. عوامل ديگري همچون چربي و رطوبت نيز در كيفيت پلت ها موثرند. در هر صورت وجود سيستم اكسترودر يا پلت جهت ثبات و بقاي خوراك و همچنين جهت پيشگيري از فساد و آلودگي آب استخرها در پروسه توليد حائز اهميت است. بطور كلي كيفيت خوراك اكسترود ياپلت شده به سختي و سايش پلت بستگي دارد.

بازدید : 223
سه شنبه 16 ارديبهشت 1399 زمان : 11:18

معرفي محصول طرح توجيهي

محصول توليدي طرح، خوراك اماده دام و توليد انواع بنتونيت پودري، ميكرونيزه و گرانولي براي توليد خوراك دام مي باشد.

محصول توليدي فعلي و پس از اجراي طرح توسعه توليد انواع خوراك دام و بنتونيت مي باشد كد آيسيك مرتبط با محصول طرح در سامانه خدمات و اطلاعات وزارت صنعت، معدن و تجارت بدين شرح مي باشد: خوراك آماده دام: 1533412315 و پودر بنتونيت: 2699412348

خوراك دام


معرفي كاربردهاي محصول طرح توجيهي

مصرف خوراك دام:

امروزه با صنعتي شدن پرورش انواع دام، طيور و آبزيان و مطالعه بر روي ويژگي هاي ژنتيكي، نقطه نظرات روشنتري از نيازهاي تغذيه اي رشد و توليد كيفي تر محصولات خام دامي حاصل شده است.حجم عظيم مواد مغذي مصرفي تا حدود دو برابر در خوراكيهاي طيور، آبزيان و شش برابر در خوراك هاي دام چه به لحاظ جايگاههاي اقتصادي، كيفيت منابع پروتئيني حاصل و سلامت و امنيت بهداشت عمومي نقش بسيار مهمي براي اينگونه محصولات در توليد غذا ايفا مي كند.

كاربرد بنتونيت:

مقادير كم بنتونيت پس از اضافه شدن به محصولات غذايي امكان ايجاد دانه هاي غذايي با پايداري بالا را مي دهد. اين مقادير كم بنتونيت با جذب رطوبت و روغن اضافه به انتقال راحت تر دانه ها و جلوگيري از كلوخ شدن آنها كمك مي كند.

همچنين بنتونيت باعث كاهش سرعت سيستم هضم غذا شده و اجازه مي دهد تا بهره وري از مواد غذايي بهتر صورت بگيرد. اين خاك روي كنترل برخي مواد سمي در بدن حيوانات نقس مناسبي ايفا مي كند.

مواد اوليه، كمكي و مصرفي در توليد محصول اين طرح توجيهي

مواد اوليه اين طرح، شامل كلوخه بنتونيت ، گوني ، خاك پرليت ، پوسته ذرت ( كنجاله سويا، ...) ، سبوس ، گلوتن مايع ، پودر آب پنير، ويناس و آرد ( برنج ، گندم ...) مي‌باشد.

بازار هدف طرح توجيهي

بازار هدف طرح تامين نياز داخل خواهدبود.

خلاصه بررسي مالي طرح توجيهي

خوراك دام

آرشيو خلاصه طرح توجيهي

طرح توجيهي فني اقتصادي (امكان سنجي)بخش غذايي، كشاورزي و صنايع تبديلي

بسته هاي سرمايه گذاري

بازدید : 326
سه شنبه 16 ارديبهشت 1399 زمان : 11:18

معرفي محصول طرح توجيهي

فيلتر كيسه اي

فيلترهاي كيسه اي در طيف گسترده و با راندمان‌هاي مختلف توليد مي‌گردد. مديا يا بستر اين فيلترها از جنس پلي استر ساخته مي‌شود. قاب دور اين فيلترها از جنس ورق گالوانيزه و تقسيم بندي داخل آن به گونه‌اي است كه فرضاً در يك قاب 592×592 ميليمتر مي‌توان تعداد شش ، هشت ، ده و يا دوازده كيسه با عمق‌هاي مختلف جاي داد .

طرح توجيهي احداث واحد توليد فيلتر هواي صنعتي


فيلتر استوانه‌اي

در اين نوع فيلتر، كاغذ يا پارچه فيلتر چين خورده به صورت مدور يا استوانه‌اي شكل بين دو درپوش فلزي يا پلاستكي قرار مي‌گيرد. جهت جريان هوا از داخل استوانه به سمت محيط بيروني آن مي‌باشد. اين شكل هندسي علاوه بر ايجاد سطح فيلتر بيشتر در فضاي كمتر باعث استحكام اين نوع فيلتر نسبت ساير انواع مي شود. كاربرد فيلترهاي كاتريجي در صنايع مختلف براي فيلتراسيون آب، هوا، گاز، روغن، گازوييل، بنزين و ... به طور كلي داراي موارد مصرف متعددي مي‌باشد.

طرح توجيهي احداث واحد توليد فيلتر هواي صنعتي

معرفي كاربردهاي محصول طرح توجيهي

فيلتر هواي كيسه اي

فيلتر هواي كيسه‌اي به منظور فيلتر كردن هواي ورودي به كمپرسورها طراحي شده است. اين نوع فيلترها قابل نصب در كارخانجات و صنايع سيمان، گچ، سيستم هاي غبارگير Dust Collector ، صنايع آرد، سيلوها،صنعت توليد نئوپان، متالورژي، صنايع توليد دوده، صنايع پتروشيمي، پالايشگاهي، صنعت گازرساني و Clean room و به طور كلي در صنايعي كه به نحوي با ذرات گرد و غبار، كربن و ناخالصي ها ارتباط داشته يا ايجاد گرد و غبار مي نمايند.

فيلتر هواي استوانه‌اي

فيلتر هواي استوانه‌اي به منظور فيلتر كردن هواي ورودي به توربين‌ها طراحي شده است. هر توربين گازي با توجه به طرح اصليش مقدار زياد هوايي كه مصرف مي‌كند نسبت به كيفيت هوا حساس است. تصفيه براي محافظت در برابر اثرات هواي آلوده است زيرا اين امر ممكن است موجب كاهش عمر و عملكرد توربين گازي و فرسايش، ايجاد رسوب، زنگ زدگي و بسته شدن محل عبور خنك كننده ها گردد. نياز به صفحات فيلتراسيون در مقايسه با طرح هاي پيچيده و تكنولوژي پيشرفته ماشين‌هاي افزايش مي‌يابد.

مواد اوليه، كمكي و مصرفي در توليد محصول اين طرح توجيهي

مواد اوليه فيلتر هواي استوانه اي: ورق گالوانيزه، توري گالوانيزه، ورق كاغذي، واشر، Hot melt، چسب اپوكسي-سرد، جعبه بسته بندي، سلفون، چسب واشر سر و ته

مواد اوليه فيلتر هواي كيسه اي: ورق گالوانيزه، منسوج نبافته، واشر، چسب آلن و جعبه بسته بندي

خلاصه بررسي مالي طرح توجيهي

طرح توجيهي احداث واحد توليد فيلتر هواي صنعتي


دياگرام فرايند توليد محصول طرح توجيهي

روش توليد فيلتر هواي كيسه‌اي:

طرح توجيهي احداث واحد توليد فيلتر هواي صنعتي


فيلتر هواي استوانه‌اي:

طرح توجيهي احداث واحد توليد فيلتر هواي صنعتي

مشخصات دانش فني توليد

با توجه به اينكه محصول مورد نظر در اين طرح توليد فيلتر هواي صنعتي است، اصلي‌ترين و مهم‌ترين فرآيند در توليد، پرس كاري خواهد بود. بنابراين در روند توليد محصولات در اين طرح از تكنولوژي خاصي استفاده نمي‌شود و بر اين اساس براي آن دانش فني خاصي نمي‌توان متصور شد.

بازدید : 241
سه شنبه 16 ارديبهشت 1399 زمان : 11:18

معرفي صنعت بانكرينگ(Bunkering)

بانكرينگ مجموعه‌‌اي از عمليات سوخت‌‌رساني به كشتي‌ها و ساير شناورهاي دريايي است كه به دو صورت سوخت‌‌رساني بر روي دريا با استفاده از شناورهاي خاص و يا پهلوگيري بارج هاي سوخت رسان به كشتي در اسكله‌‌ در زمان بارگيري و تخليه و در موارد بسيار نادر پهلوگيري كشتي ها به اسكله براي سوخت‌‌رساني صورت مي‌پذيرد. همچنين به موازات بانكرينگ خدمات جانبي ديگري نظير جايگزيني و نقل و انتقال پرسنل، خدمات هتلينگ، تعميرات و تأمين قطعات مورد نياز كشتي‌ها، تهيه آذوقه و مايحتاج خدمه و كاركنان كشتي صورت مي گيرد و در اين گزارش به اينگونه خدمات، خدمات جانبي بانكرينگ اطلاق مي شود. سوخت مصرفي كشتي‌‌ها عمدتاً نفت كوره (مازوت) و بعضاً گازوييل است. سالانه ده‌‌ها هزار كشتي بزرگ تجاري، نفت‌كش‌‌هاي غول‌‌پيكر و ساير شناورهاي دريايي در آب‌‌هاي دنيا تردد مي‌كنند. بنادر سنگاپور، رتردام هلند و فجيره امارات متحده عربي و نيز بنادر كشورهاي آمريكا و چين، پيشروان صنعت بانكرينگ در جهان هستند. بندر فجيره امارات به‌عنوان مهم‌ترين بندر حوزه خليج فارس و درياي عمان و سومين بندر بزرگ جهان، با حجم بانكرينگ 40 ميليون ليتر (حدود 36000 تن ) در روز، اصلي‌‌ترين بازيگر در بازار بانكرينگ اين منطقه است.

bunkering

سوخت مورد استفاده در بانكرينگ

سوخت كشتي‌ها نيز به سه دسته HFO، MGO و MDO تقسيم مي‌شوند كه به ترتيب به نام‌هاي نفت كوره سنگين، گازوييل دريايي و نفت ديزل دريايي شناخته مي‌شوند. لازم به توضيح است كه مورد اول به منظور رانش كشتي‌ها و مورد دوم جهت استفاده ديزل‌ ژنراتورها و در مواردي بويلرهاي كشتي‌ها به كار مي‌روند.

در صنعت بانكرينگ، دو نوع سوخت اصلي مورد استفاده قرار مي‌گيرد: نفت گاز و نفت كوره. سوخت IFO 380 و IFO 180 سوخت‌هاي ارجح هستند. سوخت IFO 380 در مقايسه با ديگر انواع سوخت كشتي، نسبتاً ارزان‌تر است كه به آساني در بازار معامله مي‌شود. اكثر موتور كشتي‌ها قادر به استفاده ازسوخت IFO 380 هستند ، لذا در حال حاضر محبوب‌ترين سوخت‌ها در بازار بانكرينگ IFO 380 است و به احتمال زياد تقاضاي اين محصول رشد خواهد داشت.

بررسي وضعيت جهاني صنعت بانكرينگ

سالانه حدود 200 ميليون تن نفت‌كوره در سطح جهان به صورت بانكر به كشتي‌ها فروخته مي‌شود و پيش‌بيني مي‌گردد كه اين رقم تا سال 2030 به 400 ميليون تن افزايش يابد. سنگاپور بزرگترين بندر سوخت رسان در دنيا است. فجيره در امارات متحده عربي دومين بندر بزرگ سوخت در جهان است. اين بندر داراي موقعيت استراتژيك در تقاطع خطوط حمل و نقل بين شرق و غرب است. روتردام، در هلند، سومين بندر سوخت و بزرگترين بندر در اروپا است. بندر هنگ كنگ و بندر آنتورپ در مرتبه چهارم و پنجم قرار داردند. ديگر بنادر مهم عبارتند از بوسان (كره جنوبي)، جبل‌الطارق، پاناما، Algeciras (اسپانيا)، لس‌آنجلس/لانگ بيچ (آمريكا) و شانگهاي (چين). در نتيجه، تقاضاي نفت منطقه در بخش سوخت‌رساني دريايي در چند كشور متمركز شده است. حدود 80 درصد فعاليت بانكرينگ جهان تنها در ده بندر مهم صورت مي‌گيرد و 22 درصد از بازار بانكرينگ جهان تنها در سه بندر متمركز است كه بندر فجيره در خاورميانه يكي از آن سه بندر است.

توانمندي‌هاي بالقوه ايران در صنعت بانكرينگ

توانمندي‌هاي بالقوه ايران در صنعت بانكرينگ عبارتند از:

  • برخورداري از حجم قابل توجه نفت كوره توليدي توسط پالايشگاه‌ها و صادرات آن
  • طول مرز آبي كشور ايران با خليج فارس، با احتساب جزاير در حدود ۱۸۰۰ كيلومتر و بدون احتساب جزاير در حدود ۱۴۰۰ كيلومتر مي‌باشد
  • مالكيت تمامي بنادر ساحلي شمالي خليج فارس شامل آبادان، خرمشهر، ماهشهر، عسلويه، بوشهر، بندرعباس و درياي عمان، چابهار، و جزاير خارك، قشم، لاوان، كيش كه در مسير تردد كشتي‌ها
  • كليه كشتي‌هاي عبوري و نفتكش‌ها به مقصد كشورهاي عراق، كويت، عربستان، امارات، قطر، بحرين و عمان كه وارد خليج فارس مي‌شوند به اجبار بايد از سواحل جنوبي قشم عبور نمايند
  • آبخور بسيار مناسب و عميق جزاير جنوبي ايران نسبت به جزاير كشورهاي عربي حاشيه خليج فارس
  • موقعيت استراتژيك جزاير قشم و لارك از نقطه نظر بانكرينگ كه يكي از مهمترين عوامل مي باشد.

وضعيت بانكرينگ در ايران

در منطقه خليج فارس به‌عنوان يكي از مناطق استراتژيك و مورد توجه در دنيا، رقابت شديدي در اجراي عمليات سوخت‌رساني به كشتي‌ها برقرار است. حجم بانكرينگ مواد سوختي (نفت كوره و نفت گاز) به منظور تامين سوخت مورد نياز كشتي‌هاي عبوري در درياي عمان و خليج‌فارس در سال 93 چيزي حدود 3.7 ميليون تن بوده است كه از اين مقدار 3.5 ميليون تن نفت كوره و 125 هزار تن آن نيز گازوييل بوده است. به عبارت ديگر بيش از 96% سوخت مورد نياز بانكرينگ نفت كوره يا مازوت مي‌باشد.

هدف كلي بخش فرآيند پروژه

-دريافت نفت‌كوره از خط لوله پالايشگاه بندرعباس و اسكله با ظرفيت 1000 مترمكعب در ساعت

-دريافت نفت كوره از اسكله‌ها با ظرفيت 2 هزار متر مكعب در ساعت (با ايجاد خطوط لوله عمومي خط انتقال)

-دريافت و ارسال ساير فرآورده‌ها از اسكله با ظرفيت 1000 مترمكعب در ساعت (با ايجاد خطوط عمومي خط انتقال)

-دريافت و ارسال كليه فرآورده‌ها از تانكرهاي حامل سوخت

تاريخچه توليد نفت گاز و نفت كوره در كشور

نفت كوره و نفتگاز در پالايشگاه‌هاي كشور توليد مي‌شوند و به‌عنوان محصولات جانبي پالايش نفت خام هستند. اين پالايشگاه‌ها، نفت خام را دريافت و پس از تقطير و جداسازي آن به برش‌هاي مختلف با ارزش نفتي تبديل مي‌كنند.

بازار هدف طرح توجيهي

بازار هدف طرح پس از تامين نياز داخل، كشورهاي ارمنستان، نخجوان، عراق‌، افغانستان و پاكستان مي‌باشد.

ادامه مطلب

تهيه كننده طرح:موسسه سپينود شرق

آرشيو خلاصه طرح توجيهي

بازدید : 231
سه شنبه 16 ارديبهشت 1399 زمان : 11:18

هزينه طرح توجيهي؟

طرح توجيهي براي هر پروژه و ايده منحصربه‌ فرد است و نمي‌توان يك طرح را براي پروژه‌هاي مشابه به‌ كار برد. قبل از قيمت‌ دهي طرح توجيهي، مشاور نياز به دانستن يكسري اطلاعات مربوط به پروژه را دارد. اهداف پروژه‌، زمان بندي‌، بودجه‌، اسكوپ ميزان آورده، ميزان سرمايه‌گذاري و .... از جمله مواردي هستند كه بر حق الزحمه تهيه طرح تاثير مي‌گذارند‌. عمق پروژه كه خود به اهداف پروژه برمي‌گردد نيز بر قيمت تاثيرگذار است‌. اينكه طرح براي اخذ جواز صنايع (‌موافقت اصولي‌) نوشته شده يا براي ارائه به سرمايه‌گذار‌، اسناد داخلي يك شركت است يا براي تامين مالي پروژه يا اخذ تسهيلات به بانك ارائه مي‌شود همه بر قيمت تاثير مي‌گذارند‌. كه همه اينها را مي‌شود در يك گفتگوي چند دقيقه‌اي فهميد‌.

با اين همه‌، به‌نظر ما‌ قيمت، فاكتور خوبي براي مقايسه مشاورين‌ يا طرح‌هاي توجيهي نيست‌. چرا كه اگر طرح توجيهي به قيمت ارزان نوشته شود ولي استاندارد‌هاي لازم را نداشته باشد قابليت طرح نزد سرمايه‌گذار يا بانك را نداشته باشد‌، عملاً به معناي دور ريختن پول خواهد بود‌. از طرف ديگر‌، اگر طرح توجيهي (امكان‌‌‌سنجي) با استانداردهاي مطلوب نوشته شود و در نتيجه در بانك با معطلي كمتري مواجه شود، مثلاً پروژه 2 ماه زودتر به مرحله اجرا درآيد طبيعتا منافعي نصيب سرمايه‌گذار مي‌كند كه در مقايسه با هزينه طرح توجيهي قابل قياس نخواهد بود‌.

با اين همه اگر بخواهيم به اين سوال جواب مستقيم بدهيم اينست كه هزينه يك طرح توجيهي (امكان سنجي) از 3 ميليون تومان براي يك طرح جواز صنايع كه عملاً يك پيش طرح است شروع مي‌شود و تا 350 ميليون تومان براي طرح‌هاي بزرگ با سرمايه‌گذاري‌ هاي بالا مي‌رسد‌. در هر حال اگر شما بدنبال ارزان‌ترين راه حل هستيد يا به كيفيت پروژه اهميت نمي‌دهيد‌، مطمئناً سپينود شرق گزينه خوبي براي شما نيست‌.

تهيه شده در گروه توليد محتوي سپينود شرق


بازدید : 249
سه شنبه 16 ارديبهشت 1399 زمان : 11:18

طرح توجيهي چيست؟

گزارشي كه توجيه‌ پذيري يك طرح را در ابعاد مختلف از قبيل بازار، فني و مالي مورد بررسي و مطالعه قرار مي‌دهد، گزارش طرح توجيهي يا Feasibility Study Report نام دارد. طرح توجيهي ابعاد مختلف يك پروژه از قبيل بازار، فني و مالي را بررسي كرده و به سه قسمت تقسيم مي‌شود. بخش‌هاي طرح توجيهي را مي‌توان به صورت زير شرح داد:
1- تجزيه و تحليل مالي يا Financial Analysis ، به منظور بررسي و آناليز ابعاد مختلف مالي و سودآوري طرح توجيهي صورت مي‌گيرد.
2- مطالعه بازار يا Market Study كه در آن ابعاد مختلف بازار محصولِ طرح توجيهي بررسي مي‌شود. اين ابعاد عبارتند از كمبود، بازار هدف، عرضه، تقاضا و ...
3- توجيه‌پذيري فني يا Technical Feasibility ، به منظور بررسي ابعاد فني طرح توجيهي همچون فناوري، ظرفيت، محل اجرا، ماشين آلات و تجهيزاتِ توليد و ساختار اجرائي طرح انجام ميشود.

گزارش طرح توجيهي
طرح توجيهي متشكل از سه بخش است كه در زير به هر يك از آنها مي پردازيم:
مطالعات بازار
وجود محصولات و خدمات براي طرح‌ها و پروژه‌هاي مختلف، ضرورت دارد. از طرفي نيز هدف از اجراي طرح توجيهي ارائه محصولات مطابق با ميل مصرف‌كننده در بازارها است كه بايد بازارهاي مصرفِ محصول، به دقت بررسي و آناليز شوند و پس از آن، هدف مورد نظر بايد مورد بررسي قرار بگيرد. برخي موارد در مطالعات بازار طرح توجيهي حائز اهميت هستند كه عبارتند از تعيين آمار مربوط به ميزان توليد، واردات، تقاضا، صادرات و مصرف محصول مورد نظر طي سال‌هاي مختلف در كشور و نيز پيش‌بيني اين موارد در آينده. به منظور پيش‌بيني تقاضا به ‌عنوان يك مولفه مهم در مطالعه بازار، موارد زير اثرگذار مي‌باشند:
- بررسي آمار و اطلاعات قابل دسترسي
- بررسي انواع محصولات كه عبارتند از كالاهاي مصرفي، واسطه‌اي و سرمايه‌اي

روش‎ها‎ي مختلف پيش‌بيني تقاضاي محصول در طرح توجيهي براي آينده
1- روش تداوم روند گذشته
اگر تصور كنيد كه روند تغيير پارامتر مورد نظر در آينده، به روند سال‌هاي قبل شباهت دارد، بايد رشد متوسط سال‌هاي گذشته، جهت پيش‌بيني ميزان پارامتر استفاده‎ شود. اين روش به دليل سهولت و راحتي مورد استفاده قرار مي‌گيرد. ضمن اينكه در برخي موارد، استنادِ صرف به روند سال‌هاي قبل، گمراه كننده است. چرا كه تغييرات و تحولات تكنولوژيكي، فرهنگي و سليقه‌اي و تحولات جمعيتي در روند تغيير پارامتر تاثيرگذار مي‌باشد.
2- روش مصرف سرانه
روش مصرف سرانه در طرح توجيهي با هدف پيش‌بيني تقاضاي محصول در سال‌هاي آينده كاربرد دارد. در اين روش مي‌توان به راحتي متوسط نرخ رشد مصرف سرانه در سال‌هاي گذشته را برآورد كرد. پيش‌بيني تقاضا با توجه به متوسط نرخ رشد سرانه و نرخ رشد جمعيت صورت مي‌گيرد.
3- روش ضريب مصرف
روش ضريب مصرف، پيش‌بيني تقاضا براي كالاهاي واسطه‌اي است كه به منظور توليد ساير محصولات مورد استفاده قرار مي‌گيرد. به گونه‌اي كه با در اختيار داشتن ضريب مصرف محصول و پيش‌بيني توليد يك كالا، مي‌توان ميزان تقاضاي محصول مورد بررسي طرح توجيهي را پيش بيني كرد. روش ضريب مصرف كه با تعيين ضريب مصرف محصول و پيش‌بيني توليد كالاي مصرف‌كننده در سال‌هاي آينده همراه است، روش مناسبي براي افزايش راندمان شركت‌ها به شمار مي‌رود.
4- فرايند ماركو
در روش ماركو از نظرسنجي، براي كالاهاي جديد يا نوع خاصي از كالاهاي موجود كه نيازمند بررسي رفتار مصرف‌كنندگان محصول طرح توجيهي اعم از افراد يا گروه‌هاي درآمدي و يا صنايع مصرف‌كننده محصول واسطه‌اي است، استفاده مي شود. از طريق اين روش مي‌توان از پرسشنامه، مطالعه ميداني و يا مصاحبه و نظر‌سنجي پيرامون تقاضاي كالا استفاده كرد.
5- روش روند متغير
روش روند متغير با هدف روند تغييرات مصرف يك كالاي معين برحسب مورد انجام مي‌شود كه در ارتباط با تغيير درآمد ملي مي‌باشد و ممكن است هر يك از اجزاي تشكيل‌دهنده آن از قبيل سرمايه‌گذاري ملي، مصرف ملي، اعتبارات خاص برنامه‌اي و بودجه خانوار را بررسي كند. اين روش به دليل تحول شرايط اقتصادي و اجتماعي و همچنين تحول الگوهاي مصرفي ناشي از آنها، كاربرد دارد و در نگارش طرح توجيهي جهت بررسي ارتباط و مقايسه بين روند مصرف محصول، رابطه همبستگي را نشان مي‌دهد. در يك تناسب ساده، ميزان روند تغييرات مصرف كالا و روند تغيير فاكتورهاي انتخابي در دوره گذشته مبرهن و واضح است. بنابراين ميزان روند تغييرات مصرف كالا در آينده به راحتي قابل محاسبه است. نتيجه حاصل نيز براي پيش‌بيني ميزان تقاضاي محصول در آينده كاربرد دارد.
پس از مشخص شدن ميزان عرضه محصول طرح توجيهي كه برابر با توليد به اضافه واردات مي‌باشد، بررسي آمار و ارقام مربوط به شركت‌ها و يا جمعيت مصرف كننده محصول مورد نظر ضرورت پيدا مي‌كند چرا كه با مقايسه ميزان عرضه و تقاضاي محصول، مي‌توان ميزان بازار مصرف محصول توليدي را مشخص‎ كرد و در صورتي كه بازار داخل اشباع شده باشد، به معناي تعداد زياد شركت‎ها‎ي مشابه و يا عدم وجود بازار مصرف داخلي است. در صورتي كه بازار با اشباع يا رقباي بين‌المللي متعدد روبرو شود، براي حل اين مشكل مي‌توان محصول باكيفيت بسيار بالا توليد و سپس آن را با قيمت پايين عرضه كرد. همچنين انجام فعاليت‎ها‎ي بازرگاني و تبليغاتي نيز بايد در سطح وسيعي انجام شود.

توجيه پذيري فني
توجيه پذيري فني طرح توجيهي نيز يكي ديگر از اصطلاحات رايج در اين حوزه است. طرح امكان‌ سنجي از لحاظ امكان اجراي آن در بخش توجيه‌پذيري فنيِ گزارش توجيهي، مورد بررسي قرار مي گيرد. در اين امكان‌سنجي ابتدا بررسي‌هاي لازم در زمينه چگونگي اجراي طرح، با نام «فاز 1 طراحي انجام گرفته» ارائه مي‌شود. طراحي فاز 1 اطلاعات كلي دارد و دربرگيرنده اطلاعات بسيار ريز از قبيل مشخصات زمين محل اجراي طرح، نحوه اجراي عمليات ساختماني، دانش فني پروژه، ظرفيت، دستگاه‌ها و تجهيزات مورد نياز براي توليد، محوطه‌سازي و راه‌سازي، تأسيسات و ساير مواردي مي‌باشد كه در آن هزينه‌هاي ثابت سرمايه‌گذاري مد نظر قرار مي‌گيرد.
در اين بخش از گزارش توجيهي، كليه اطلاعات فني اجراي طرح توجيهي، در مراحل احداث و بهره‌برداري كسب مي‌شود و اطلاعات مربوط به هزينه‌هاي سرمايه‌گذاري كه شامل هزينه‌هاي ثابت سرمايه‌گذاري، هزينه‌هاي قبل از بهره‌برداري و سرمايه در گردش است، به همراه مدارك مستند در بانك بررسي مي‌شوند. هزينه‌هاي ساليانه توليد همچون هزينه‎ها‎يي كه براي تأمين مواد اوليه، سوخت، نيروي انساني، استهلاك، هزينه‌هاي تأمين مالي، هزينه‌هاي اداري و خدماتي، زمان‌بندي، نحوه اجراي طرح و ... صرف مي‌شوند نيز در اين بخش مورد بررسي قرار مي‌گيرند.

آناليز مالي
طرح توجيهي با هدف كسب سود و منفعت اجرا مي‌شود و به همين دليل دست‌يابي به شاخص و معيار مناسب به منظور تعيين سوددهي و يا عدم سوددهي طرح‌ها بوده است كه در طي سال‎ها‎ي گذشته، كارشناسان و اقتصاددانان بزرگ مجموعه‎اي از شاخص‌هاي مالي و اقتصادي را تعريف و استفاده كرده‌اند. آناليز مالي در طرح امكان سنجي در گزارشات توجيهي نيز با هدف كسب شاخص‌هاي مالي و اقتصادي صورت مي‌گيرد كه نهايتا به تصميم‌گيري صحيح‎ مي‌انجامد.
يك نكته اساسي در تجزيه و تحليل مالي، استفاده از هزينه‌هاي توليد، درآمد ساليانه پيش‌بيني شده براي طرح و ساير مباني، هزينه‌هاي سرمايه‌گذاري، مفروضات مورد نياز براي انجام محاسبات، صورت گردش وجوه نقد، صورت حساب سود (زيان) و ترازنامه پيش‌بيني شده مي‌باشد. براي آزمون مطلوبيت يك طرح‎ امكان سنجي، دو روش مناسب است كه شباهت زيادي از نظر ابزارهاي بكار گرفته شده براي انجام با يكديگر دارند و البته در رويكرد و نگرش آنها تفاوت‌هايي نيز وجود دارد. اين دو روش عبارتند از:


1- تحليل اقتصادي: ارزيابي اقتصادي با جريان‌هاي هزينه و فايده اجتماعي سر و كار دارد.
2- تحليل مالي: ارزيابي مالي با جريان‌هاي هزينه و سود از ديدگاه سرمايه‎گذار در ارتباط است.


در هر حال، در نتيجه تحليل‌ها يا آزمون‌هاي اقتصادي نسبت به تحليل مالي، بعد وسيع‌تري از هزينه‌ها و سود و منفعت در نظر گرفته مي‌شود. به اين معنا كه در زمان سرمايه‌گذاري، توجه سرمايه‌گذار به سمت منفعت مالي و ثبات منفعت است اما جامعه يا دولت به هدف‎ها‎يي از قبيل افزايش درآمد ملي، اشتغالزايي، ريشه كني فقر و فايده‎ها‎ي معطوف به يك جامعه نظر دارد. در نتيجه اين امر، اهداف دو آزمون نيز از يكديگر متمايز مي‌شود. به همين دليل در صورتي كه هدف ارزيابي ميزان سود طرح براي جامعه و از ديدگاه ملي و در سطح كلان مد نظر باشد، از قبيل طرح هاي ملي، روش ارزيابي اقتصادي استفاده مي‌شود.

بازدید : 236
سه شنبه 16 ارديبهشت 1399 زمان : 11:18

محسن شريف
مشاوران سرمايه گذاري در فرآيند امكانسنجي و ارزيابي طرح‌ها مي توانند با نگاه جزئي‌نگر، مجري برنامه‌هاي كلان توسعه‌اي كشور باشند به عبارتي، اشراف كامل به موضوعات سرمايه‌گذاري با رويكرد حفظ منابع و منافع ملي از وظايف نانوشته مشاوران سرمايه‌گذاري است. اين مقاله تلاش دارد با بررسي ابعاد ساختاري ارزيابي طرح‌ها و امكانسنجي پروژه‌ها نقش مشاوران سرمايه‌گذاري را در اين مهم تبيين كند.
مشاوران اقتصادي يا ارزيابان اقتصادي پروژه مشاوران مستقلي هستند كه با نگاهي كلان و جامع‌نگر، از بالا يك پروژه را تجزيه‌و‌تحليل و ارزيابي مي‌كنند. در اين فرآيند يك پروژه در ابعاد مختلف و اطلاعات مورد نياز و تحليل‌هاي مرتبط در سرفصل‌هاي زير بررسي مي شود.


1- بررسي بازار و پيش‌بيني بازار آتي
2- بررسي فني و تكنولوژيك
3- بررسي مالي
گفتني است كه سرفصل‌هاي:
4- اثرات زيست محيطي
5- اثرات اجتماعي
جزء لاينفك امكانسنجي ها در پروژه‌هاي كلان كشوري و بزرگ محسوب مي‌شوند.


اين بررسي‌ها براي دو گروه اهميت دارد:
گروه اول، از نگاه بخش خصوصي مهم هستند، چرا كه بقاي يك كسب‌وكار به فروش محصولات و كسب بازار و به طور قطع كسب سود بستگي دارد و البته امكان‌پذيري فني، يا اجرايي بودن پروژه از نظر فني از پيش‌شرط‌هاي موفقيت يك طرح است.
گروه دوم، از نگاه بخش حاكميتي براي يك توسعه متوازن و پايدار نياز به بررسي اثرات زيست محيطي و اجتماعي پروژه‌ها است، چرا كه هدف ملي هر سرمايه گذاري ايجاد ارزش و رفاه و ارتقا جامعه است و تلاش درجهت بهبود وضعيت اجتماعي و محيط‌زيستي از وظايف حاكميت است. البته تداوم و بقاي كسب‌وكار كه از بررسي‌هاي بازار و مالي و فني هم ناشي مي‌شود، از اهداف دولت‌هاست. چون قرار نيست منابع كشور صرف پروژه‌هاي نيمه‌تمام و يا مرده شود.


دانش تخصصي، نگاه كلان، استقلال و تجربه، ابعاد لاينفك مشاوره سرمايه گزاري هستند، چرا كه براي صاحبان ايده يا ذي‌نفعان پروژه معمولا با نگاه جانبدارانه يا موافق، يك پروژه را ارائه (present) مي كنند. در اصطلاح به جاي عبارت "طرح امكانسنجي" يا "ارزيابي اقتصادي" از طرح عبارت "توجيه اقتصادي طرح" يا "طرح توجيهي" استفاده مي شود. در عمل، اين نگاه زمينه ساز پروژه هاي متعدد شكست خورده و نيمه تمام در كشور شده است. چراكه بانك‌ها، سازمان‌ها و صاحبان ايده به دنبال توجيه طرح براي اخذ اعتبارات و يا اخذ مجوز هستند و به دنبال امكان‌سنجي واقعي پروژه به دور از حب‌وبغض پيش‌فرض‌هاي منفي و مثبت نيستند.


بايد توجه داشت اگر تهيه كننده طرح مستقل نباشد، يعني با يكي از ذي‌نفعان شامل مديران پروژه، بانك‌ها، فروشندگان ماشين‌آلات و تجهيزات، صاحبان زمين و دارايي‌هاي غيرنقد و ... . ارتباط داشته باشد، نبايد انتظار داشته‌باشيم، طرح با ديد همه جانبه بررسي شده‌باشد.
نگاه كلان مي‌تواند با ايجاد ارتباط بين سرمايه‌گذاران و يا ارزيابي پروژه‌هاي موجود، سرمايه‌گذاري‌هاي جديد را در جهت تكميل و بهبود سرمايه‌گذاري‌هاي گذشته هدايت كند نقشي كه شايد دربعد عملياتي در استراتژي‌هاي كلان و توسعه اي كشور بايد جستجو كرد. يا به عبارتي، مشاوران سرمايه گذاري يا طراحان كسب و كار با نگاه عميق جامع نگر(كه حاصل تجربه ناشي از بررسي طرح هاي ساير سرمايه گذاران است) سرمايه گذاري هاي جديد را به سمت خلاءها يا نيازهاي بازار هدايت مي كند كه اين نقش از دوجهت براي كشور موفقيت محسوب مي شود، اولا جلوگيري از اشباع يك صنعت و رقابت هاي مخرب در آينده، ثانيا بررسي واقع گرايانه و جهت دهي درست سرمايه گذار، موفقيت و به نتيجه رسيدن پروژه را در پي خواهد داشت.


بررسي متدولوژيك و علمي طرح‌ها براساس سرفصل‌هاي مشخص و درچهارچوب سياست‌هاي اقتصادي كشور مي‌تواند از اعمال سليقه جلوگيري كند و امكان اولويت بندي و مقايسه پروژه‌ها ايجاد مي‌شود.
قابل توجه است، نبود اطلاعات مستند در كشور مطالعات امكان‌سنجي و ارزيابي اقتصادي پروژه‌ها را نسبت به كشورهاي توسعه يافته كاري سخت و مشكل كرده است، ولي اين مطالعات از نوع كيفي نه شكلي، مي تواند از اتلاف بيشتر منابع جلوگيري كند.
منابع ملي از دست‌رفته يا منجمد شده در پروژه‌هاي نيمه‌تمام يا شكست خورده و بدهي‌هاي كلان معوق بانكي همگي ناشي از همين كم توجهي‌ها در ابعاد ملي است.

ادامه مطلب

بازدید : 299
سه شنبه 16 ارديبهشت 1399 زمان : 11:18

معمولاً تعريف كيفيت در ارائه خدمات كار ساده اي نيست. حال اگر اين خدمات فعاليت كارشناسي باشد سخت‌تر است چرا كه ارزيابي يك مطالعه با بررسي مجدد آن مطالعه امكان‌پذير است ولي اگر بخواهيم يك پروژه طرح‌توجيهي (Feasibility Study) را ارزيابي كنيم چه معيارهايي مي‌تواند در ارزيابي ما نقش داشته باشد.

اصولاً تهيه طرح توجيهي فني – اقتصادي كامل، نياز به اطلاعات اوليه كامل و مستند دارد. تهيه‌ي اين اطلاعات و مستندات نياز به تيمي با صلاحيت‌ها و تجارب مرتبط دارد. اين تيم بايد توانايي راستي آزمايي، چك كردن اطلاعات و مقايسه پروفورماي ماشين‌آلات و درخواست اطلاعات دقيق‌تر، را داشته باشد. اين توانايي‌ها از اولين نيازهاي بررسي فني يك طرح است.

مشاور ارزيابي طرح توجيهي بايد توانايي چك كردن اطلاعات، بررسي اطلاعات و تطبيق اطلاعات با شركت‌هاي رقيب تكنولوژي را داشته باشد، تجربه كارشناسي در مقايسه‌ي بررسي اطلاعات در نتايج طرح حتماً تاثيرگذار خواهد بود.

طرح بايد در چارچوب دستور العمل‌ها و استانداردهاي بانكي باشد.

مهمترين اصولي كه در تدوين و ارزيابي طرح توجيهي فني اقتصادي (FS) بايد رعايت شود:

الف: پيش فرض‌هاي طرح توجيهي بر اساس قوانين و واقعيت‌ها لحاظ شوند

مثلاً نرخ‌هاي استهلاك نرخ‌هاي بهره و نرخ دلار و قيمت فروش و...

در صورتي‌كه پيش فرض‌هاي يك مطالعه امكانسنجي درست نباشد قطعاً خود مطالعه هم نتايج نادرستي به ما خواهد داد.

ب: اطلاعات مورد نياز از منابع قابل استناد دريافت شده باشد، اگر اطلاعات ميداني بدست آمده است جامعه آماري درست و مناسب انتخاب شده باشد.

ج: اطلاعات تا حد قابل قبولي جزئي (Detail) شود. هرچه اطلاعات جزئي‌تر و دقيق‌تر باشد محاسبات بهتر و دقيق‌تر انجام خواهد شد.

د: مدل مالي واقعي، جزئي‌نگر و بر اساس اطلاعات مستند تعريف شده باشد.

شامل اطلاعات هزينه‌ها، درآمدها و مواد اوليه، نيروي انساني و مصرف انرژي و ...

نويسنده: محسن شريف

تعداد صفحات : 2

درباره ما
آمار سایت
  • کل مطالب : 23
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • بازدید امروز : 15
  • بازدید کننده امروز : 1
  • باردید دیروز : 0
  • بازدید کننده دیروز : 0
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 16
  • بازدید ماه : 47
  • بازدید سال : 179
  • بازدید کلی : 16997
  • <
    پیوندهای روزانه
    آرشیو
    اطلاعات کاربری
    نام کاربری :
    رمز عبور :
  • فراموشی رمز عبور؟
  • خبر نامه


    معرفی وبلاگ به یک دوست


    ایمیل شما :

    ایمیل دوست شما :



    لینک های ویژه